4 april 2024

Categorieën: Artikel, Blog, Food, Nieuws

Op donderdag 28 maart vond alweer de twaalfde editie plaats van Gamechangerz in Food. Binnen dit platform wordt aandacht besteed aan actuele thema’s binnen de foodsector en wordt de mogelijkheid gecreëerd om hier met anderen binnen de sector over te discussiëren en te netwerken.  

Door toenemende druk op een gezond rendement vereist van foodbedrijven niet alleen operationeel maar ook commercieel excellent te presteren. Toenemende kosten door groeiende complexiteit, druk op koopkracht en volumes, maar ook consolidatie door inkoopallianties, maakt de noodzaak alleen maar groter. Genoeg reden dus om na de thema’s zoals keteninnovatie, verduurzaming, mechaniseren en robotiseren, commercial excellence deze keer centraal te stellen 

Alle deelnemers werden ontvangen in het prachtige West-Indisch Huis in Amsterdam, een pand met een unieke geschiedenis die teruggaat tot in de zeventiende eeuw. Op deze locatie was eeuwen geleden al commercial excellence een relevant onderwerp. Daarbij werd ook hier de opdracht te geven voor de bouw van Fort Manhattan, wat later New York zou worden. 

Nadat iedereen zijn plek had gevonden in de zaal, volgde het welkomstwoord door onze dagvoorzitter Joost Aarts. Vervolgens trapte Rogier Moes namens Gwynt af, met een inleiding op het centrale thema commercial excellence. Hij presenteerde ons framework voor commercial excellence, opgebouwd uit commerciële strategie, portfolio, prijs en sales. Hierbij passeerden natuurlijk onze vele ervaringen uit de praktijk en concrete tips veelvuldig de revue. 

Vervolgens nam Milan Peeters van GfK Consumer Panel Services het woord om commercial excellence vanuit de shopper toe te lichten. In zijn presentatie ging hij dieper in op, wat voor de koper belangrijk is en benadrukte hierin ook het verschil tussen bestaande kopers en nieuwe kopers. 

Milan sloot zijn presentatie af met een stelling, waar vervolgens over gediscussieerd werd aan tafel. De stelling die hij vanuit GfK presenteerde was: “80% van alle commerciële keuzes wordt gemaakt met onvoldoende kennis van de markt en shopper”.  

In een nieuwe opstelling namen Leonie Kortleve en Bas Boswinkel van Riedel hierna het woord, vanuit de centrale vraagstelling “Hoe overleef je de ‘perfecte storm’ in FMCG”. Vanuit de uitdagende positie waarin ze Riedel aantroffen bij de start van hun avontuur, was de opdracht duidelijk: herstel van de marge voor de handelspartners en volle focus volumegroei door slimme innovaties en overnames. Uiteraard kwam ook de meest recente ‘storm’ waar Riedel in verkeerd ter sprake, waarbij Riedel beschuldigd werd van het ontwijken van de suikertax. Door slim en snel anticiperen lijkt Riedel in staat geweest de categorie toegankelijk te houden voor haar kopers. Aan de tafels werd doorgepraat aan de hand van de twee stellingen die Riedel inbracht. 

Na een tafelwisseling was Joris Waeijen van Brand Masters aan de beurt. Het thema van zijn presentatie bleek een uitspraak van een oudleidinggevende, dat nog elke dag belangrijk is in zijn werk: “falen in voorbereiden = voorbereiden in falen”. Hij benadrukte hierin met name het belang van een goede voorbereiding in business development. Aanvullend deelde hij de les dat lokale teams essentieel waren voor de snelle internationale groei. Aan de diverse tafels werd vervolgens vol energie doorgepraat aan de hand van zijn stelling: “internationale groei doe je 100% met lokale mensen. Dus maximaal voor investeren = -/- EBITDA 

De tijd was aangebroken voor het diner en de laatste tafelwissel. Bert Baron van De Chocoladefabriek nam het woord aan de hand van de volgende stelling: strategie = focus, zonder excellente executie geen strategie. Bert nam ons mee in zijn eerdere jaren bij CocaCola waarin beschikbaarheid van het product een doorslaggevende factor is in deze executie. De organisatie van CocaCola heeft duidelijk een andere schaal dan zijn huidige werkgever: De Chocoladefabriek. Dit neemt niet weg dat focus en excellente executie ook in kleine organisaties essentieel is. Bert zette vervolgens de deelnemers nog een laatste keer aan de slag met zijn stelling: “als executie steeds belangrijker wordt, wat betekent dat voor het profiel van jouw mensen?”.  

Alles bij elkaar wederom een fantastisch event met sterke sprekers, mooie discussies maar ook gewoon gezelligheid en goed eten met elkaar. Gwynt dankt iedereen voor hun bijdrage en aanwezigheid.  

Wil je meer weten over de inhoud van de presentaties, of liever meteen goed advies hoe je echt kunt excelleren in commercie? Neem dan contact met ons op. 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!