Meten is weten en dat geldt ook voor ons! Culture of Excellence door Gwynt.

Onderdeel van Culture of Excellence is weten waar je staat. En dat geldt natuurlijk ook voor ons als Gwynt. 

We hebben recentelijk weer diverse opdrachtgevers geholpen met continu verbeteren en vervolgens gevraagd naar onze aanpak en de behaalde resultaten. Hoewel de bedrijven enorm van elkaar verschillen kwam één ding duidelijk naar voren: gedrag veranderen vraagt om commitment en doe je stap voor stap.   

Culture of Excellence is de afgelopen jaren als gevolg van een uitdagende arbeidsmarkt, druk op marges en duurzaamheidsdoelstellingen een belangrijk onderwerp geworden bij veel bedrijven. Dit is ook te zien aan het groeiend aantal vacatures voor medewerkers op het gebied van continu verbeteren. Bovendien zijn binnen steeds meer bedrijven medewerkers Lean, Six Sigma of Agile opgeleid. Toch blijven veel bedrijven moeite hebben met het behalen van de gewenste resultaten en prestaties. Gedrag veranderen in een organisatie is moeilijk en het implementeren van een cultuur van continu verbeteren is niet zomaar gebeurd. Medewerkers zijn soms sceptisch en gedragsverandering heeft structuur, tijd en aandacht nodig. Dat zien we ook terug bij onze klanten.  

 Value Stream Mapping wordt als erg waardevol gezien. We starten gebruikelijk met een quick scan om het verbeterpotentieel in kaart te brengen. We proberen een zo compleet mogelijk beeld van de situatie te krijgen en dat doen we door middel van interviews, observaties, workshops en Value Stream Mapping.   

 “Value Stream Mapping gaf ons al veel inzicht in het proces. Goed om visueel te zien hoeveel stappen er in het proces zitten. Zo zie je hoeveel onnodige dingen je doet en hoeveel waste er eigenlijk is.” Een andere klant noemde nog een ander belangrijke kant, namelijk de betrokkenheid: “Tijdens de sessies komen de pijnpunten duidelijk naar voren en zo creëer je al betrokkenheid van de mensen van de vloer.”  

Na de quick scan volgt de implementatie fase. In deze projectfase maken we gebruik van werkgroepen waarbij medewerkers van verschillende afdelingen samen de verbeteringen doorvoeren. Een juiste insteek vonden al onze opdrachtgevers: “Bij de uitvoering van de werkstromen wordt de werkvloer ook weer goed betrokken. Dat is heel erg goed.” 

We beginnen altijd met de basis en dat bepaalt ook de prioritering van de projecten. In de meeste gevallen start dit met goede overlegstructuren. Hierin is de implementatie van S&OP vaak een belangrijke eerste doorbraak. “We hebben de brug gebouwd tussen sales, operations en productie. Het is een hele waardevolle insteek geweest om constructief te gaan samenwerken en dat je daardoor dingen in processen signaleert die je helpt om continu te blijven verbeteren.” 

 Op deze manier realiseren we één van de 6 principes, namelijk strak samenspel. Dit principe biedt de kaders voor doelgerichte en besluitvaardige overleggen. “Mensen zijn er meer van bewust wat andere afdelingen nodig hebben en in welke vorm. Er zit meer structuur en informatie achter.” 

Het mooie van een duidelijke overlegstructuur is dat er snel resultaat wordt geboekt. “Een mooi resultaat dat we al snel konden realiseren was een concrete richtlijn op voorraadbeheer. Dit geeft ons houvast om te weten wanneer we dingen kunnen bestellen en wanneer niet. Als we nu lange voorraden vasthouden dan is dat een bewuste keuze. Zo konden we onze voorraad al snel reduceren”.  

De forecast accuracy verbeteren vraagt overigens in de praktijk best de nodige effort. Dit neemt niet weg dat de stap erg belangrijk is omdat de forecast een essentieel onderdeel is in de afstemming tussen sales en operatie.  

Nadat de basis is gerealiseerd (zoals vaste overleggen, duidelijke rollen en verantwoordelijkheden en KPI’s), kan de focus worden aangebracht op het realiseren van klantwaarde en het continu verbeteren. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar is in de praktijk helemaal niet zo evident. Betrokkenheid van de medewerkers, een duidelijke aanpak en goede communicatie zijn daarin cruciaal.  

 “We moeten er allemaal in geloven, sommige schakels vinden het lastig en die houden het nog een beetje af.”  

 “In het begin was er wat scepsis bij het implementeren van het verbeterprogramma, maar juist met de aanpak en begeleiding van Gwynt is dat weggevloeid.”  

 Met een duidelijke structuur, voldoende tijd en aandacht kan gedrag in de organisatie worden veranderd. We zien iedere keer weer dat ‘iedereen elke dag een beetje beter’ dan ook echt zichtbaar wordt in cultuur en gedrag. Iets dat onze opdrachtgevers ook herkennen. “De neuzen staan in dezelfde richting en we weten nu hoe we samen dingen moeten aanvliegen. Op deze manier zijn we echt dingen aan het veranderen.” 

 Kortom, écht structureel veranderen is niet makkelijk. Een externe blik met een duidelijke aanpak waarin ervaring en inzichten samenkomen is dan vaak een hele harde voorwaarde voor succes. “Zonder jullie stonden we niet waar we nu zouden staan. “ 

Meer weten? Neem dan snel contact op! 

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Bas van Eekelen, partner bij Gwynt.

b.vaneekelen@gwynt.eu