28 september 2018

Een “perfect storm” door drie verschillende factoren

Het piept en kraakt bij veel voedingsmiddelenbedrijven. Het lijkt erop dat er drie effecten zijn die op dit moment als een soort “perfect storm” door de industrie razen. Allereerst leidt de toenemende en blijvende behoefte van retailers om zich te onderscheiden tot een geweldige toename in de complexiteit binnen productie. Dit wordt nog versterkt door een sterke in- en helaas ook uitstroom van nieuwe introducties. Ten tweede leidt de toename van verschillende (biologische) keurmerken tot een drastische stijging van het aantal grondstoffen die ook nog eens in de hele keten gescheiden en getraceerd moeten worden. En tenslotte leidt het gebrek aan productiepersoneel tot situaties waarbij productielijnen stilgezet moeten worden, leveranciers te laat aanleveren (omdat zij ook tekort aan personeel hebben) en service-levels onder druk staan. Met als gevolg dat claims dreigen, achterstanden ingehaald zouden moeten worden en de druk op de operatie nog verder toeneemt. Het is alle hens aan dek en de waan van de dag gaat steeds meer overheersen. Het goede nieuws is dat iedereen met deze problematiek geconfronteerd wordt en er dus kansen zijn om jezelf te onderscheiden.

Onderscheiden vanuit waarden en een lange termijn strategie

Natuurlijk is een continue aandacht voor innovatie in producten en processen essentieel in het realiseren van concurrentieel voordeel. Maar in de context van de “perfect storm” spelen er ook andere factoren. Juist die bedrijven die gericht zijn op continuïteit, een lange termijn perspectief hebben en goed willen zijn voor hun medewerkers en relaties zouden hier voordeel uit kunnen en moeten halen. Zij kunnen zich juist nu onderscheiden door op twee fronten te werken:

1) Aantrekken van nieuwe medewerkers op basis van de (familie)waarden. Generation Y denkt werkelijk anders. Zij vinden het belangrijk om te werken voor en bij een bedrijf met een aansprekende visie of purpose en dat vanuit authentieke waarden werkt en acteert. De echtheid van het familiebedrijf kan duidelijk onderscheidend zijn. Maar veel bedrijven dragen dit nauwelijks uit. Kijk daarnaast niet naar ervaring, maar naar competenties, zoals leergierigheid, daadkracht of eigenaarschap. Deze competenties zullen waarschijnlijk naadloos aansluiten bij de oorspronkelijke waarden van uw bedrijf, waardoor uw verhaal naar de arbeidsmarkt ook werkelijk echt is. Dat betekent ook dat u meer tijd en aandacht aan opleiding moet geven, vanuit de meester-gezel filosofie. Deze extra investering zal zich snel terugverdienen, omdat u medewerkers krijgt met zowel de juiste persoonlijke als inhoudelijke competenties. Maak gebruik van deze asset en open de deuren!

2) Zie de toenemende complexiteit niet als een tijdelijk fenomeen, maar als de nieuwe realiteit. Deze storm is nog lang niet over. Ga er maar vanuit dat de complexiteit de komende 4-5 jaar zelfs zal verdubbelen. En maak daar een plan voor. Word kampioen in het omgaan met complexiteit. Door te differentiëren, complexiteit uit uw huidige fabriek te slopen en apart te zetten, beter na te denken over zelf maken versus uitbesteden, partnerships aan te gaan en veel beter begrijpen op welke producten winst zit en op welke verlies. En natuurlijk door soms ook nee te zeggen vanuit een gezamenlijke visie van marketing, sales en productie. Niet re-actief wachten totdat de storm over waait, maar pro-actief de stap naar voren maken en investeren in mensen, middelen en processen om over drie jaar nog competitiever te zijn. Dat is de enige manier om de continuïteit te borgen. Is er een alternatief? Ik denk het niet, behalve als u kunt leven met de gedachte dat uw bedrijf alleen maar kan overleven bij de gratie van de retailer.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!