Op donderdag 29 september stond de 8e editie van Gamechangerz in Food volledig in het teken van de extreme dynamiek waar veel foodbedrijven momenteel mee te maken hebben. De schaarste in grondstoffen, arbeid en oplopende energiekosten zet druk op operatie en supply chain. Nagenoeg alle directieleden zien dit ook terug in dalende volumes en rendement. Hoewel de lange periode van COVID ervoor heeft gezorgd dat bedrijven makkelijker anticiperen op externe invloeden, is het perspectief voor de komende jaren onverminderd uitdagend:
- Verlies van koopkracht zorgt voor erosie van omzet en vraag
- Concurrentie tussen retailers en (eigen) merken zal toenemen
- Arbeidsmarkt wordt er niet vanzelfsprekend makkelijker op
- Verduurzaming wordt keiharde voorwaarde en complexiteit
- Verdere onzekerheid in de beschikbaarheid van grondstoffen
De eerste gastspreker op de 8e editie van Gamechangerz in Food, Milan Peters van GfK, bevestigde de eerste zichtbare effecten in veranderend aankoopgedrag door consumenten. Hieruit volgt het duidelijke advies te blijven investeren in merken en loyaliteit, maar daarbij in aanpak wel steeds te ijken op het “laatste normaal”.
Els van Olphen van Henri blikte tijdens het event terug op de impact van het coronavirus op haar bedrijf maar sprak ook veel vertrouwen uit over de toekomst: anticipeer, blijf vooruitkijken maar koester ook je eigen kracht.
De derde bijdrage door Koen Schoors van de Universiteit van Gent gaf een interessant perspectief op de lange termijn. De diverse ontwikkelingen roepen bedrijven op om risico’s te spreiden, nog wendbaarder te worden, maar ook te digitaliseren en automatiseren.
Bas van Eekelen, partner bij Gwynt sloot het plenaire gedeelte af en concludeerde “zorg eerst voor rust in de tent en ga vervolgens bouwen aan toekomstbestendigheid”. In tijden van een crisis is het belangrijk om grip te houden en rust te creëren:
1. Medewerkers als eerste prioriteit: breng focus aan op werving én behoud. Dit laatste bereik je vaak door het geven van vertrouwen en het stellen van heldere doelen. Deze duidelijkheid geeft kaders maar ook daadkracht om problemen snel op te lossen.
2. Complexiteit uit je assortiment: doe waar je goed in bent door scherpe keuzes te maken. Gwynt gebruikt hierbij vaak een 9-box analyse die op een pragmatische wijze direct inzicht geeft waar de pijn zit. Dit helpt meteen bij het reduceren van complexiteit in de operatie.
3. Werk maken van S&OP en scenarioplanning: door operatie en supply chain transparant te maken op basis van real-time inzicht, wordt je veel minder snel verrast en kun je ook daadwerkelijk anticiperen.
Gwynt helpt veel bedrijven die voort dit soort dilemma’s staan om vervolgens een fundament te leggen voor nieuwe initiatieven die bijdragen aan toekomstbestendigheid. Het versterken van je propositie door innovaties en partnerships, maar ook vanuit visie investeren in mechaniseren, automatiseren en verduurzamen. Vergeet daarbij niet dat de valkuil is om al snel alles op te willen pakken. Op dit punt blijft dus strategie, scherpe keuzes en culture of excellence bijzonder belangrijk.
Wil je meer weten over dit thema of een volgende keer eens aanschuiven bij Gamechangerz in Food? Neem gerust contact met ons op.