26 september 2023

Categorieën: Food, Nieuws

Op 20 september organiseerde wij de derde editie van GCIF dat in het teken stond van Mechaniseren en Robotiseren.

Dit keer een speciale editie want we namen onze deelnemers mee “on tour” langs diverse vooruitstrevende bedrijven op dit thema. Het was een inspirerende dag in samenwerking met fantastische bijdragen van Verhoeven Family of Companies, Hessing Supervers, FruitMasters, QING, Rabobank en Next Tech Food Factories. 

Technologie blijft zich ontwikkelen en daarmee ontstaan iedere dag nieuwe mogelijkheden die enkele jaren geleden niet haalbaar leken. Met een structurele focus op kosten en schaarste van medewerkers zien we dat foodbedrijven continu zoeken naar opties om te mechaniseren en of robotiseren. Hoe verleidelijk het perspectief van nieuwe technologie ook lijkt, er zijn genoeg voorbeelden dat het niet altijd eenvoudig is. Een goede reden voor ons om een speciale editie van Gamechangerz in Food te organiseren.

Het eerste bezoek was bij Verhoeven Family of Companies. Zij ontwikkelen, produceren en leveren systemen voor intern transport, opslag, material handlig en maatwerkapparatuur. Ze hebben een lange historie in de bakkerij industrie waarvoor ze nieuwe innovaties hebben ontwikkeld. Bij Verhoeven kregen we een demonstratie van een van deze innovaties over vacuüm “bakken”. Dit is een revolutionaire techniek die leidt tot aanzienlijke verbeteringen in het productieproces.

Vervolgens reed de bus door naar Venlo waar we een unieke rondleiding kregen binnen het hagelnieuwe pand van Hessing Supervers. De productielocatie in Venlo is pas net geopend en biedt plaats voor 100 productielijnen waarbij gebruikt gemaakt wordt van robotisering voor het snijden, wassen, drogen en verpakken van verse groenten. Vanuit de verschillende productielocaties gaan er elke week miljoenen verpakkingen versproducten op transport.

Na Venlo reed de bus door naar QING in Arnhem, een High-Tech ingenieursbedrijf voor voedselproducenten. Daar kregen we uitleg over  hoe je op een beheersbare manier kunt starten met al die nieuwe technologieën gevolgd door live demonstraties van AI en robotics toegepast in food.

De afsluiter was bij FruitMasters in Geldermalsen. De specialist in hard- en zachtfruit die in staat zijn om met slimme automatisering grote volumes optimaal te sorteren en te verpakken. We kregen daar een tour door enthousiaste medewerkers die ons hebben laten zien hoe een appel van het land uiteindelijk in de verpakking komt en naar de retail gaat.

Tijdens de rit hadden de deelnemers tijd om te netwerken en zijn er presentaties gegeven door Next Tech Food Factories en Rabobank over de trends en ontwikkelingen.

Belangrijkste conclusie:

Mechanisatie is geen doel op zich!

Maar kan een oplossing zijn voor het personeelstekort, het verlagen van kosten, verduurzaming en het verbeteren van kwaliteit. Het punt is bereikt dat een nieuwe generatie technologie in versnelling de foodsector gaat veroveren. Afwachten is geen optie meer.

Daarom ook niet onverwacht dat uit onze enquête is gebleken dat 95% van de deelnemers mechaniseren en robotiseren als noodzakelijk ziet om in de toekomst competitief te blijven, 68% heeft er afgelopen jaar dan ook in geïnvesteerd.

Toch is automatiseren niet altijd makkelijk en zijn er verschillende redenen waarom het van de grond komt. Daarom 5 cruciale praktijk lessen namens Gwynt:

  • Gedragen visie op de toekomst: Zorg voor een haarscherpe visie op ontwikkeling product portfolio, volumes en flexibiliteit tussen management, commercie en operations.
  • Scope en impact op capabilities: Kijk ook naar niet evidente factoren in de business case.
  • Beheersing van toleranties in keten: Houd rekening met wijze van automatiseren, de kwaliteit van verpakkingsmaterialen en de condities in de fabriek.
  • Werk met Future Proof partners: Ontwikkel samen met toekomstbestendige leveranciers en leg ook performance contracten vast: pay per use.
  • Betrek je mensen vanaf de start: Neem je operators en onderhoudsmonteurs mee, zorg voor een multidisciplinair project team en draag project over als operators akkoord zijn.

Meer informatie:

Mocht je er niet bij zijn geweest en ben je benieuwd naar de highlights van het event stuur ons dan gerust een bericht op gamechangerz@gwynt.eu

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!