Gamechangerz in Food – Convenience 2.024

28 juni 2024

28 juni 2024

Op woensdag 12 juni 2024 stond weer een mooie editie van Gamechangerz in Food op het programma. Deze keer georganiseerd in samenwerking met Sligro Food Group in het ZiN Inspiratielab. Gamechangerz in Food brengt meerdere malen per jaar directie en senior management van foodbedrijven bij elkaar voor inspiratie, netwerken en een goede discussie over wisselende en actuele thema’s binnen de foodsector.

Thema: Convenience

Deze editie van Gamechangerz in Food stond volledig in het teken van convenience als een drijvende kracht achter veel innovaties in de foodketen. Hoewel er enorm veel kansen liggen, kampen bedrijven met stevige uitdagingen zoals stijgende kosten en toenemende complexiteit onder invloed van verduurzaming, wet- en regelgeving, schaarste van grondstoffen en gekwalificeerde medewerkers.

Betaalbaarheid van gemak staat hierdoor al geruime tijd onder druk, terwijl de behoefte komende jaren alleen maar zal toenemen. De centrale vraag tijdens het event was dan ook: hoe blijf je relevant en wat betekent dit voor mijn operatie?

De dag werd geopend door Bas van Eekelen van Gwynt die na een warm welkom het belang maar ook de complexiteit van convenience in de huidige markt benadrukte. Dries Bögels  verwelkomde als gastheer vervolgens alle aanwezigen namens Sligro Food Group. Hierna nam Brenda Vogd van GfK het woord aan de hand van een goede basis aan marktinzichten voor de rest van de dag.

Na de eerste pauze splitsten de deelnemers zich op in verschillende groepen voor de eerste ronde workshops. Hierin gingen de deelnemers met elkaar in discussie over de vraag: hoe blijf je relevant in convenience? Steeds startend vanuit de specifieke uitdagingen gepresenteerd door ervaren professionals namens de volgende toonaangevende bedrijven:

  • Domino’s – Bram Verhoeve
  • StarCuisine – Fernand Molenschot
  • SushiPoint – Hajo Bertrand
  • Sligro Food Group – Annejet van Kessel & Loes Scheijven
  • Albron – Jan Willem Hilbron

Na de eerste workshopronde was het tijd voor een voortreffelijke driegangenlunch, verzorgd door het team van het ZiN Inspiratielab. Uiteraard was er ondertussen voldoende gelegenheid om te netwerken en nieuwe ideeën uit te wisselen.

Begin van de middag volgde een tweede en daarmee laatste ronde workshops. Deze keer meer gericht op de praktische uitdagingen van foodbedrijven: relevant blijven in convenience, wat betekent dit eigenlijk voor mijn operatie? Met een nieuwe groepsindeling gingen weer vijf teams aan de slag met de hiervoor genoemde bedrijven.

Ter afsluiting van de dag werden de belangrijkste uitkomsten van iedere workshop plenair gedeeld, waarna de dag werd afgesloten met een hapje en drankje.

Onze conclusie na een geslaagd event: succesvol zijn en blijven in convenience is absoluut topsport, waarin focus en dingen écht goed doen uiteindelijk het verschil maken. Dit betekent dus dat je als bedrijf dus goed moet begrijpen waar je goed in bent, maar ook waar je juist met partners moet samenwerken om samen impact te kunnen maken. Differentiatie, consolidatie en ketensamenwerking zijn daarmee bijzonder belangrijke voorwaarden om als foodbedrijf concurrerend te blijven. Juist in deze sector is dus niet kiezen, duidelijk verliezen.

Een dag vol inspiratie over zo’n wezenlijk onderwerp vraagt om een concrete doorvertaling binnen de strategie en uitvoering van individuele bedrijven. Niet makkelijk maar cruciaal om ook klaar te zijn voor de komende jaren. Wij weten immers maar al te goed hoe lastig het soms is om tot gedragen plannen en doorbraken te komen, laat dit nu iets zijn waar wij als Gwynt heel goed in zijn.

Alles bij elkaar wederom een fantastisch event met sterke sprekers, mooie discussies en een inspirerende locatie met natuurlijk goed eten en boeiende gasten. Wij danken iedereen voor hun bijdrage.

Wil je meer weten over de inhoud van de presentaties, of wil een volgende stap zetten maar kom je er niet helemaal uit? We helpen je graag om deze uitdagingen om te zetten in kansen en duurzame groei te realiseren. Neem dus gerust contact met ons op en ontdek hoe we samen bedrijfsambities kunnen waarmaken.