8 februari 2024

Categorieën: Artikel, Nieuws, Retail

Op 31 januari jl. organiseerden wij, op het hoofdkantoor van Meta in Amsterdam, de eerste editie van GCIR. Deze stond in het teken van Human vs Tech. Na meerdere succesvolle Gamechangerz in Food edities, hebben we besloten om ook een persoonlijk event te verzorgen voor onze Retail en Wholesale klanten en relaties. 

In deze eerste editie hebben we vooral ingezoomd op hoe het menselijke en het technologische samen kunnen zorgen voor ongekende kansen voor retail- en wholesale organisaties. Het was een inspirerende dag, waarbij nieuwe Tech inzichten en ontwikkelingen werden gedeeld, maar waarbij vooral ook gekeken werd hoe deze de klant en medewerker kunnen helpen en ondersteunen. De inspirerende bijdragen werden verzorgd door GfK, Ikea, Just Eat / Takeaway, Meta (Facebook, Threads, Instagram en WhatsApp) en organisator Gwynt zelf.  

Relevantie voor klant en medewerker wordt steeds belangrijker, terwijl margedruk toeneemt en arbeidskrapte aan de orde van de dag is. Digitale tools helpen om efficiënter te werken en de klant een optimale ervaring te geven. De rol van de medewerker verandert hierdoor, wat zorgt voor een nieuwe manier van denken en organiseren. Via deze bijeenkomst boden we de gelegenheid om even wat afstand te nemen van de dagelijkse operatie en van elkaar te leren uit de praktijk. Dit was een goede reden voor ons om deze eerste editie van Gamechangerz in Retail te organiseren. 

Belangrijke vragen waar we antwoord op wilden hebben:  

  • Waar zit de toegevoegde waarde van de medewerker in de nabije toekomst? Hoe kijken consumenten hier tegenaan?  
  • Welke elementen binnen het Retail-landschap gaat Tech overnemen of juist ondersteunen?  
  • Op welke manier kan men nieuwe Tech, zoals genAI, het beste inzetten?​ 

Lenneke Schils – Global Insights Director GfK 

Breng emotie terug in de shopper journey. Niet alleen focussen op pure conversie en automatisering. Shoppers willen oplossingen maar niet altijd volledig geautomatiseerde. Focus op het balanceren van bijvoorbeeld AI oplossingen en de noodzakelijke dopamine die shopper loyalty optimaliseert. 

Norbert Roelofs & Christian Markwat – Country Service Experience Leader IKEA & E-Commerce lead NL 

Elke dag zoeken naar de balans tussen optimaliseren en personaliseren. De rol van de medewerker is cruciaal in een IKEA beleving. Digitalisering inzetten waar het echt alleen toegevoegde waarde biedt voor de customer experience. Alle digitale kanalen onderdeel maken van de gedeelde KPI’s is noodzakelijk voor succes. 

Robert Jan Koopman – Global Head of Grocery & Convenience Just Eat / Takeaway 

Technologie wordt ingezet in het belang van de JET klanten om bereik te optimaliseren, processen [met klanten] te stroomlijnen en medewerkers te supporten. JET is een Tech organisatie vanuit hart en nieren maar de medewerker is van cruciaal belang voor de belangrijke experience van de consument. 

Harmjan Oldebeuving – Industry Lead Retail & eCommerce Meta 
Conversational commerce is voor de komende jaren de grote driver voor retailers en fabrikanten om de interactie met consumenten te professionaliseren, te schalen en persoonlijker te maken. Nederland is geen voorloper op dit gebied, maar zodra de wetgeving meer mogelijkheden biedt kunnen we snel aanhaken bij landen zoals India en Brazilie die al heel ver zijn op dit gebied.

Danny Groenenboom – Business Principal Retail, Wholesale & Digital Gwynt 
Succesvolle inzet van nieuwe Tech vereist een optimale samenwerking tussen de componenten Technologie, Capabilities en de Markt. Technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit te voren. Grote bedrijven die inzetten op het omarmen van nieuwe Tech en die de juiste capabilities ontwikkelen nemen een grote bijna oneerlijke voorsprong op de partijen die dat nu niet doen. De markt als zijnde de consument is er klaar voor zolang de oplossingen die geboden worden gemak en/of voordeel opleveren. Nagenoeg alle rollen binnen een bedrijf kunnen “overbodig” worden, maar het verschil zit hem in de rol van de medewerker. In de winkel, in de logistiek en op het hoofdkantoor. Bedrijven die echt de komende jaren het verschil willen en moeten maken dienen nu te investeren.

Tussen de presentaties door werden de pizza’s bezorgd door Thuisbezorgd.nl [JET]. Na afloop was er tijd en ruimte voor een drankje en een nazit. Hierin was er de mogelijkheid om alle indrukken met elkaar te delen en nader kennis te maken met alle aanwezigen. 

Belangrijkste conclusie: 

Van Human vs Tech wordt het Human & Tech, zorg dat digitalisering een integraal onderdeel wordt van je bedrijfsstrategie, zowel de mens als de technologie bieden veel meerwaarde voor jouw klant als ze correct worden ingezet. 

Wist u dat: 

  • Gwynt regelmatig inspirerende Gamechangerz events gaat organiseren voor haar Retail & Wholesale relaties en klanten 
  • Gwynt in 2024 voorzitter is van de Shopping Tomorrow expertgroep “genAI als groeimotor voor Retail & Wholesale 
  • Wij graag vrijblijvend langskomen voor een adviesgesprek 

Mocht je er niet bij zijn geweest en ben je benieuwd naar de highlights van het event stuur ons dan gerust een bericht op gamechangerz@gwynt.eu of neem contact op met Danny Groenenboom, Daan Mestrum of Roland Mulder. 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!