28 september 2021

Categorieën: Food, Nieuws

In 2020 heeft Gwynt samen met GfK en Jan Zandbergen nagedacht over een nieuw ambitieniveau in ‘plant-based’. Nu plant-based de wereld verovert ontstaan er steeds meer vragen van foodbedrijven- en ondernemers. Is de plant-based markt al groot genoeg om in te stappen? Zit in mijn business plant-based nog voorin de product life cycle? En hoeveel tijd is er nog om na te denken over plant-based?
‘Plant-based is here to stay’ is de conclusie die tijdens het event is getrokken. Tijd voor foodbedrijven om dit onderwerp aandacht te geven.

‘Plant-based is here to stay’

Veranderend consumentengedrag
Onderwerpen als milieu, diervriendelijkheid, gezondheid of consuminderen worden steeds populairder. Deze aandacht creëert meer focus bij de consument voor plant-based dan ooit te voren. Deze nieuwe houding van de consument is al terug te zien in de cijfers. Plant-based producten in categorieën als zuivel en vlees groeien in aanbod, bereik en frequenter gebruik. Daarnaast zijn consumenten bereid om meer te betalen voor eerlijke producten. Zo blijkt uit onderzoek dat ook het gebruik van minder plastic en de beschikbaarheid van c02 neutrale producten steeds belangrijker worden en waarvoor mensen bereid zijn meer te betalen. En dat is niet de enige reden waarom deze markt zo aan het groeien is. Wereldwijd wordt er namelijk flink geïnvesteerd in plant-based proposities waardoor de kans groter wordt dat de consumenten prijs lager wordt. Daarnaast zorgen innovaties in het gebruik van algen, insecteneiwit en kweekvlees ook voor nieuwe mogelijkheden.

GfK Consumer panel data NL gebaseerd op moving annual total (MAT)

Uitdagingen voor bedrijven
De plant-based industrie krijgt steeds meer impact op de food- en retail industrie. Is het niet binnen het eigen bedrijf, dan is het wel via concurrentie. Maar wat is plant-based nu eigenlijk? Er heersen veel discussies op dit onderwerp en de randvoorwaarden voor plant-based producten zijn nog onduidelijk. Volgens GfK richt plant-based zich op categorieën waarbij vlees, ei of melk vervangen wordt door plantaardige alternatieven.
Het plant-based imago biedt potentieel en door in te zetten op herkenbaarheid, beleving en nostalgie weten nieuwe spelers op de markt nieuwe kopers te bereiken en te binden. Vooral “Plant-based melk” en “Plant-based vleesvervangers” lijken twee succesvolle categorieën die de plant-based trend drijven.Toch is het niet voor elk foodbedrijf vanzelfsprekend om in te stappen in deze nieuwe markt. Voor een aantal productgroepen is het productieproces zeer kapitaal intensief en zijn voor veel bedrijven de volumes nog ‘te’ klein. Dit zet het verdienmodel onder druk en maakt het voor nieuwe toetreders lastig om zelf te produceren.

Toch is plant-based een onderwerp dat vanzelf op tafel komt. Gezondheid en voeding is een steeds bewustere koopfactor en minder vlees is mainstream geworden. De verwachting is dat de vraag naar plant-based producten alleen maar zal toenemen dus de invloed hiervan op de markt ook. Tijd dus om deze kansen te grijpen en aandacht te besteden aan een nieuwe perspectief.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!