6 november 2018

Categorieën: Artikel, Industrie

Gwynt, hét adviesbureau voor familiebedrijven, heeft een bijeenkomst georganiseerd met CEO’s/CFO’s uit de food industrie over strategie 2.0. De food industrie wordt uitgedaagd door een nooit aflatende druk vanuit het retailkanaal. Door toenemende complexiteit, een steeds groter dreigend gebrek aan productiepersoneel en toenemende en divergerende wet- & regelgeving . Maar ook door start-ups die als paddenstoelen uit de grond schieten en met zeer innoverende concepten en diensten de gevestigde orde voorbij proberen te groeien.

Tijd om met elkaar na te denken over het belang van een goed strategieproces als antwoord op deze uitdagingen en hoe dit verder vormgegeven kan worden. Een levendige discussie vond er plaats tussen de deelnemers aan de bijeenkomst; volstaan in een steeds sneller veranderende wereld de klassieke strategie modellen? Is er voldoende tijd en aandacht voor het strategieproces en echte innovatie? En kijken we daarbij wel ver genoeg vooruit en buiten de eigen sector? Er werden vragen aan elkaar gesteld als “Bestaat de retail in de huidige vorm nog wel over 15 jaar?” en “Is vergaande mechanisatie wel mogelijk en financierbaar?”.

De tweestrijd tussen tijd besteden aan de dagelijkse operatie (het heden) en het verkennen wat nodig is voor morgen (de toekomst) werd daarbij nadrukkelijk gevoeld. Bovendien werd duidelijk dat door te kijken naar trends en (technologische) ontwikkelingen ver buiten de eigen grenzen van de industrie, ongekende mogelijkheden gevonden kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van big data om klantgedrag en het productieproces voorspelbaarder te maken.

Smaakvolle ingrediënten die, samengebracht door het juiste strategische recept, leiden tot heldere keuzes. Keuzes die, mits gedisciplineerd uitgevoerd, de continuïteit ook op de langere termijn kunnen borgen. Geïnteresseerd in het recept? Neem dan contact met ons op.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!