Gamechangerz in Retail – Commercial Excellence in Wholesale

28 juni 2024

28 juni 2024

Op 4 juni 2024 vond in het inspiratiecentrum van Technische Unie in Utrecht het tweede Gwynt Gamechangerz in Retail en Wholesale event plaats. Dit keer kwamen zo’n 50 executives af op het thema hoe realiseer je “Commercial Excellence in Wholesale”. Een mooie kans voor de deelnemers om te netwerken en concrete kennis op te doen en uit te wisselen hoe succesvolle bedrijven hun commerciële prestaties vergroten.

Programma

Het event werd geopend met een presentatie door Gwynt over hoe je concreet met Commercial Excellence aan de slag kunt gaan. In deze sessie werd uitgelegd dat prijs en assortiment op orde moeten zijn en dat vooral verkoopkracht én een onderscheidende positionering het verschil maken bij het vergroten van omzet en marge. Daarbij werd ook dieper ingegaan op het belang van klantgerichtheid, optimalisatie van verkoopprocessen, en het effectief inzetten van data en technologie om commerciële doelen te behalen.

Daarna trad een indrukwekkende line-up van sprekers op die hun inzichten en ervaringen deelden:

  • Remco Tolsma van Technische Unie sprak over het operating model én de voordelen en uitdagingen van een omnichannel strategie. Een belangrijk inzicht hierbij is dat de klant wordt geraakt door alle functies in het bedrijf. Het is belangrijk om klantfocus te behouden, ook bij interne projecten. Denk bij ieder besluit, is de klant hier blij mee? Ook werd er stilgestaan bij het gebruik van AI en hoe Technische Unie dit inzet. AI kan mensen vrijspelen van simpele taken, zodat ze meer waarde kunnen toevoegen voor klanten;
  • Jack Peters van Alibaba belichtte de wereldwijde B2B e-commerce kansen en gaf een inkijkje in het platform en hoe je hiermee wereldwijd klanten nieuwe business en commercieel succes kunt brengen;
  • Dick Slootweg van Bidfood gaf een presentatie over de unieke cultuur en transformatie van Bidfood. Hij sprak hierbij over het belang om het businessmodel te blijven verbeteren, om te voorkomen dat je een ‘gemiddelde groothandel’ wordt. Hij sprak daarbij onder meer over de snelle opkomst van totale transparantie, de enorme veranderingen die dit brengt in het businessmodel én de groeikansen die dit biedt. Dick legde uit hoe Bidfood binnen een half jaar de nieuwe ESG (Environmental, Social, and Governance) en CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) wetgeving op unieke wijze heeft ingekleurd en deze pro-actief om weet te zetten binnen de business.
    Simpele doelstellingen die iedereen binnen het bedrijf begrijpt, helpt bij een succesvolle transformatie. Als je mensen enthousiast maakt, willen ze veranderen.

Daarnaast was er ook een goede paneldiscussie met oud-topmannen zoals Jan Ferwerda en Rob Klifman over de toekomst en het belang van commercial excellence in wholesale. Eén van de belangrijkste learnings uit deze discussie is; zorg dat je basis op orde is. Assortiment, prijs en distributie is een hygiëne factor. Vroeger kon je hierop onderscheidend zijn, maar nu niet meer. Focus daarnaast op de juiste klanten die echt bij je passen en voeg niet te veel ‘franje’ toe.
Om als groothandel relevant te blijven, moet je een unieke positie innemen in de markt, en je hier ook op inrichten.

Conclusie

Het tweede Gamechangerz in Retail event was voor de deelnemers een groot succes, waarbij executives binnen de wholesale geïnspireerd werden om commercial excellence te omarmen en te implementeren binnen hun eigen bedrijven. Met boeiende presentaties, waardevolle netwerkgelegenheden en positieve feedback van de deelnemers, was het event een belangrijke stap in het bevorderen van innovatie en samenwerking binnen de sector.

Houd onze website en LinkedIn in de gaten voor meer informatie over toekomstige events en initiatieven binnen Retail & Wholesale.