ADKAR als model voor verandermanagement

12 augustus 2024

12 augustus 2024

Dirk Harm Eijssen was recent aanwezig bij het symposium “contuï-tijd: belang van tijd en tempo” van het NGFB en volgde daar de workshop over tijd en tempo in familiebedrijven. Hij schreef daar een artikel over, wat te vinden is op de website van NFGB. 

Het artikel bespreekt het ADKAR-model voor verandermanagement, dat werd gepresenteerd tijdens een workshop op het NGFB-symposium over tijd en tempo in familiebedrijven. Het model, ontwikkeld door het bedrijf Prosci, is een gestructureerde aanpak voor het begeleiden van individuen door veranderprocessen, en wordt wereldwijd veel gebruikt. ADKAR staat voor vijf cruciale stappen: Awareness (bewustwording van de noodzaak van verandering), Desire(bereidheid om deel te nemen aan de verandering), Knowledge (kennis over hoe te veranderen), Ability (het vermogen om de verandering te implementeren), en Reinforcement (het bestendigen van de verandering).

De auteur benadrukt het belang van change management, vooral in familiebedrijven, waar veranderingen vaak gevoelig liggen door de betrokkenheid van familieleden. Change management helpt om disrupties te minimaliseren, kosten te reduceren en de voordelen van veranderingen sneller te realiseren. Een succesvolle verandering vereist zowel een technische als menselijke aanpak, waarbij het ADKAR-model helpt om de persoonlijke transitie net zo gestructureerd aan te pakken als de technische transitie.

Tijdens de workshop oefenden de deelnemers met een fictieve casus waarin een familiebedrijf, na de benoeming van nieuw management vanuit de familie, de cultuur en waarden van het bedrijf wilde veranderen. De deelnemers werden verdeeld in groepen en werkten aan concrete interventies voor elk van de vijf ADKAR-stappen. Voor Awareness werd bijvoorbeeld het vertellen van het familieverhaal en het creëren van een duidelijke toekomstvisie voorgesteld. Voor Desirewerden input sessies en het ontwikkelen van persoonlijke ontwikkelingsplannen genoemd. Bij Knowledge werd de nadruk gelegd op het vertalen van bedrijfswaarden naar persoonlijke waarden en storytelling. Ability omvatte trainingen en coaching voor leidinggevenden, en Reinforcement richtte zich op het vieren van successen en het consistent koppelen van projecten aan bedrijfswaarden.

De auteur concludeert dat het ADKAR-model een krachtig raamwerk biedt voor het navigeren door complexe en emotioneel beladen veranderprocessen, vooral in familiebedrijven. Door de focus op concrete (familie)waarden kan ADKAR helpen om duurzame en effectieve veranderingen te realiseren. Het artikel eindigt met een voorbeeld van Damen Shipyards, een succesvol familiebedrijf dat zijn kernwaarden diep heeft verankerd in de bedrijfscultuur en daarmee duurzame groei en innovatie nastreeft.

Lees het volledige artikel hier. 

 

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Bas van Eekelen, partner bij Gwynt.

b.vaneekelen@gwynt.eu