21 mei 2019

Categorieën: Business Cases, Retail

Onderneming

Cash & Carry formule gericht op zelfstandigen en vakmensen met een omzet van meer dan 200 miljoen euro. Franchise formule, gerund door 4 franchisenemers en eigendom van mix tussen familiebedrijven én private equity.

Situatie

De onderneming is een ambitieus bedrijf, gericht op groei en met een gezond rendement. Na het aantreden van de nieuwe CEO was primair de uitdaging om relevant te blijven, omzet per klant te vergroten, aantal klanten uit te breiden en een omnichannel positie in de markt op te bouwen. Daarnaast wil de directie een doorbraak in de markt realiseren en onderscheidend vermogen vergroten. Om de strategie van de ondereneming succesvol uit te kunnen voeren, is Gwynt gevraagd om een organisatie te (her)ontwerpen waarmee de transformatie naar omni-channel formule gemaakt kan worden.

Aanpak

Er is gestart met een grondige analyse van alle bedrijfsprocessen, systemen en organisatie. Hieruit kwam naar voren dat 25% van de tijd efficiënter besteed kon worden. Daarna zijn intensieve workshops met representatieve groepen gehouden om tot concrete verbeteringen te komen. Op basis daaarvan is besloten waarmee gestopt kon worden, hoe technologie beter kon worden toegepast, wat uitbesteed kon worden en waar processen slimmer konden worden ingericht. Op basis hiervan is een compactere organisatie opgezet, met minder lagen en directieleden en met meer empowerment voor de medewerkers. Per afdeling is een transitieplan opgesteld.

Resultaten

Dit heeft uiteindelijk geleid tot een aanscherping van het bestand medewerkers. Door digitalisering zijn traditionele activiteiten efficiënter ingericht en is een uitbreiding gericht op on-line marketing, digitalisering én formulemanagement gerealiseerd. De nieuwe organisatie staat, werkt 15% efficiënter en de strategische doelstellingen zijn gerealiseerd. Het plan is volledig omarmd door de organisatie.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!