17 juli 2020

Onderneming

Familiebedrijf en top 5 wereldspeler in contract logistics. Levert opslag, order picking, value added activities en transport naar >200 eigen en franchise winkels van een internationale beursgenoteerde foodretailer met verscheidenheid aan city store, supermarkten en hypermarkten. Startpunt voor het project was een historische (uitbesteedde), inefficiënte en versnipperde structuur met vastgeroeste arbeidsverhoudingen. Noodzaak om transitie te maken naar hoog efficiënte logistieke backbone voor groei als onderdeel van totaal transformatieprogramma van foodretailer.

Situatie

De foodretailer heeft intentie, om op basis van partnership, bestaande relatie met logistiek dienstverlener te verlengen en uit te breiden. Gwynt werkt regelmatig met en voor logistiek dienstverleners, kent de food retail logistiek goed en is creatief en tegelijkertijd gedegen met het vinden van doorbraken en oplossingen. Logistiek dienstverlener wilde foodretailer objectief en op basis van data en scenario’s laten zien welke oplossingen denkbaar en haalbaar waren en wat die kunnen opleveren.

Aanpak

Gwynt is gestart met het ontwerp en bouw van een simulatiemodel om een aantal set-ups door te rekenen. Een groot aantal verschillende scenario’s zijn bedacht en doorgerekend in het transport en warehousing van houdbare, koelverse en non-food stromen. Zwaartepunten en scenario’s zijn berekend en vergeleken op onder meer kosten, service levels, uren en km’s. Uiteindelijk is evaluatie en vergelijking van scenario’s uitgevoerd en zijn pro’s en con’s uitgewerkt.

Resultaten

In vergelijking met de base-case zijn >8% besparingen mogelijk, alleen op transport. Belangrijker nog is een everwichtiger spreiding van activiteiten en volumes over verschillende locaties en opzet van een set-up waarin significante efficienties in warehousing en picking worden gemaakt. Het fundament voor een step-change in beschikbaarheid en service levels wordt hiermee gebouwd én de structuur wordt gelegd om de operatie te vernieuwen en de arbeidsrelaties te moderniseren.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!