31 december 2007

Categorieën: Business Cases, Industrie

Onderneming

Een top 3 plastics producent met een omzet van meer dan 5 miljard Euro produceert hoogwaardige plastics op diverse sites. Voor één van de sites, waar jaarlijks meer dan 6oo Kton plastics produceert is de doelstelling om productievolumes drastisch te verhogen en tegelijkertijd kosten/ton te reduceren. Project is onderdeel van een bedrijfsbreed supply chain excellence programma.

Situatie

Met ruim 90 medewerkers behandelt de logistieke unit op de plant ruim 600 Kton plastics. De logistieke kosten liggen boven de 14 miljoen Euro/ jaar. Met omvangrijke investeringen is groei tot 1000 Kton plastics gepland. Een blueprint is nodig om deze grote volumes tegen lagere kosten te verpakken en te verladen.

Aanpak

Gwynt heeft een blueprint site logistics uitgevoerd in 3-stappen: bepalen startsituatie en verbeterpotentieel, uitwerken scenario’s en opstellen verbeterplan. Eerst is er een overzicht gemaakt van materiaalstromen en kosten. De activiteiten zijn gebenchmarkt en bottle-necks zijn bepaald. Daarna zijn er oplossingen uitgewerkt voor equipment/assets én produktiviteit en zijn diverse scenario’s (lowest cost, lowest investment, outsourcing en best of breed) en business cases uitgerekend. Tenslotte is er een implementatie roadmap uitgewerkt.

Resultaat

De blueprint is opgesteld en inmiddels gerealiseerd en heeft een aantal resultaten opgeleverd:

  • Duidelijk overzicht van volumes en capaciteitsproblemen
  • Heldere scenario’s en een consistente combinatie van oplossingen
  • Één realistisch en geaccordeerd plan om verbeteringen te realiseren
  • 200% productiviteit per medewerker en 50% kostenreductie/ton
  • Jaarlijkse kostenreducties van >5 M Euro/jaar en een IRR >25% voor investeringen

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!