13 januari 2023

Onderneming

De opdrachtgever is een producent van bevestigingsmaterialen. Ze bieden een groot assortiment in infra- en installatieproducten voor de woning- en utiliteitsbouw, grond- weg- en waterbouw en industrie. Het is een familiebedrijf met 13 vestigingen door heel Nederland en meer dan 400 werknemers.

Situatie

Vanwege verwachte omzetgroei vroeg de directie om een ​​review van de huidige Europese logistieke footprint (opslag en logistiek), en om de business case te bepalen van de mogelijke toekomstige footprint (aantal DC en bijbehorend transport: inbound, intercompany en outbound).

De nieuwe footprint moet het mogelijk maken om kosten, voorraden en het serviceniveau te optimaliseren.

Aanpak

We zijn begonnen met het beschrijven van de “as is” om een objectief beeld te creëren van de organisatie. Hierbij is onderzoek gedaan naar de magazijnproductiviteit, de aannames voor groei zijn vastgelegd en een dataset met de verwachte toekomstige materiaalstromen is opgesteld.

Vervolgens hebben we scenario’s bepaald voor verschillende potentiële logistieke footprints. Hiervoor zijn de transport- en opslagkosten en de transport gerelateerde CO2-emissies doorgerekend.

Om de verschillende scenario’s te vergelijken is in samenwerking met de opdrachtgever een scorekaart opgesteld.

Resultaten

Naast een ontwerp van een nieuwe Europese logistieke footprint hebben we ook andere kansen geïdentificeerd om de logistieke kosten te verbeteren. De productiviteit in de magazijnen was bijvoorbeeld één van deze andere kansen. Om dit te kunnen verbeteren is er een actielijst opgesteld. Alle kansen bij elkaar resulteerde in een mogelijke besparing van 30% op logistieke kosten.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!