31 december 2007

Onderneming

Top 3 bier- en ciderproducent, met stevig positie en focus in het premiumsegment. Diverse global en regional brands, die per regio, maar vaker nog in Nederland gebrouwen worden. Daardoor grote exportafdeling, met daarbinnen customer service en distributie-organisatie voor fulfillment richting landen-organisatie en internationale retailers. Initiatief om te komen tot marge-optimalisatie en hogere klanten loyalty door klantsegmentatie in productallocatie én distributie.

Situatie

Centrale exportafdeling, met daarbinnen customer service en logistieke teams, verantwoordelijk voor wereldwijde distributie vanaf brouwerijen naar regionale distributiecentra én retailers. Verschillende distributiekanalen vereisen verschillende aanpak.

Aanpak

Op basis van een deep-dive analyse van eisen per klantsegment en verkoopkanaal zijn kosten en marges bepaald. Daarbij is een ABC-costing methodiek ingevoerd en zijn service levels per klantsegment bepaald. Daanaast zijn processen en organisatie van commerciële en operationele unit’s geanalyseerd en zijn nieuwe processen bepaald en ingevoerd. Systemen zijn hierop aangepast.

Resultaat

Dit heeft geleid tot een nieuwe organisatie binnen customer service en distributie en een duidelijke verbetering van marge, beschikbaarheid én delivery performance voor belangrijke (groei)segmenten:

  • Duidelijke richtlijnen en service levels per segment- en klant
  • Een interne customr service organisatie afgestemd op de gekozen segmenten
  • 30% verbetering in customer service KPIs

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!