31 december 2015

Onderneming

Nederlandse winkelketen met landelijke dekking die actief is in de woon(inrichting) & interieur verzorging met meer dan 500 winkels.

Situatie

Vanuit positionering en formule kwa, de behoefte tot meer vernieuwing in het assortiment. Het benodigde proces om van idee tot schap te komen (schapwisselproces) is onduidelijk en onnodig complex inclusief onduidelijke rollen en verantwoordelijkheden. Hierdoor te lange doorlooptijden en onvoldoende vertrouwen in behalen van vernieuwing doelstellingen. De vraag ana Gwynt was het ontwerpen en implementeren van een werkbaar integraal schapwisselproces inclusief timings, kalenders en overlegstructuur.

Aanpak

Allereerst hebben we de kaders van het schap wissel proces in kaart gebracht: van strategie naar formule uitgangspunten tot aan een categorie plan en een gevulde jaarkalender. Hierin duidelijke wisselmomenten opgenomen per productcategorie voor gelijkmatige vernieuwing in de winkel en uitgesmeerde workload voor supply chain en winkelorganisatie.

Binnen het proces een werkbare detaillering (RASCI) toegepast: hierin vinden wij het essentieel om uitwerking altijd als middel te zien voor een werkbaar proces en geen doel op zich. Geen micro uitwerkingen die veel tijd kosten en op de werkvloer niet gewaardeerd noch gebruikt worden!

Naast het vaststellen en uitwerken van het proces is een goede implementatie een voorwaarde voor succes: dit hebben we gedaan het op te nemen in relevante overleggen, het aanstellen van een kalender manager en het trainen van alle betrokkenen op een pakkende wijze

Resultaat

Sneller assortiment wisselen door nieuw proces

Heldere kaders voor- en betere controle op alle productwisselingen

Minder werkdruk voor category management door betere planning van werkzaamheden: minder ad-hoc

Overzicht op huidig en te wisselen assortiment, zowel kwantitatief als kwalitatief

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!