21 september 2021

Categorieën: Business Cases, Retail

Onderneming

Snelgroeiende value-retailer in personal care, drogisterij en apotheek. De DGA is ondernemer van het jaar 2019 geweest. De onderneming heeft winkels in België, Frankrijk en Italië en heeft een sterke on-line propositie. De retailer focust zich op discount, waarde en prijs en onderscheidt zich met een enorm breed en diep assortiment. De onderneming heeft een eigen distributiecentrum en webshop.

Situatie

Na een periode van onstuimige groei, groeit de onderneming uit zijn jasje, is er een sterke noodzaak te professionaliseren in organisatie, processen, systemen en is het distributiecentrum te klein geworden. Er is een nieuwe distributiecentrum van 15.000 m2 gehuurd en de verhuizing wordt gebruikt om inrichting, processen, systemen en organisatie gelijktijdig aan te pakken. Gwynt is gevraagd een lay-out en inrichting voor het distributiecentrum te maken en met een plan te komen om de groei voor de komende jaren op efficiënte wijze te ondersteunen.

Aanpak

Gwynt is gestart met een groot aantal analyses op assortiment en orders om het ideale opslagconcept voor het nieuwe distributiecentrum te bepalen. Op basis van een diverse (service level) criteria is de fysieke lay-out ingekleurd en is het operating model uitgewerkt: processen, informatieflows, configuratie WMS en equipment. Tenslotte is er een business case en een verhuisplan opgesteld inclusief plan voor verdere optimalisaties.

Resultaten

Het plan is goedgekeurd door de CEO, project team en eigenaren. Er is een lay-out ontworpen die aansluit op de family-grouping en indeling in de winkels met voldoende flexibiliteit voor de toekomst. Het magazijn is ingericht op basis van 8 verschillende flows en is gebaseerd op minimalisatie van afstanden en handling. Uit de 5 scenario’s is de meest optimale gekozen en zijn requirements voor het WMS uitgewerkt. Het verhuisplan is geaccordeerd en project management is opgezet.

Klant aan het woord

Peter Bos, CIO Medi-Market Group en supply chain director Medi-Supply vertelt in gesprek met Valuechain.be over deze grote logistieke uitdaging en de samenwerking met Gwynt. “Wat de lay-out van het nieuwe magazijn betreft, zijn we via Gwynt terechtgekomen bij Jan De Kimpe. Hij heeft ons erg geholpen om in de eerste plaats de logistieke stromen en processen in kaart te brengen. Daarvoor heeft hij eerst een grondige analyse van onze data uitgevoerd. Met zijn hulp hebben we dan een aantal scenario’s uitgewerkt op basis van onze groeiambities. Zo zijn we uiteindelijk tot een lay-out gekomen die optimaal is afgestemd op onze huidige en toekomstige behoeften.”  Benieuwd naar het volledige artikel lees verder op: Organiseren op de groei

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!