18 oktober 2015

Categorieën: Business Cases, Industrie

Onderneming

Zweedse multinational en marktleider in naphtenic speciale oliën (NSP), transformatoroliën en bitumen met 3 raffinaderijen, 3 opslaghubs en 26 tankdepots met sterke groei-ambities. Eigendom van private equity.

Situatie

De onderneming wil een netwerk van strategisch gelegen opslaglocaties ontwikkelen om verder te groeien én tegelijkertijd het netwerk van tanks en scheper efficiënter inzetten en werkkapitaal verminderen. De onderneming was sterk decentraal georganiseerd en door een meer centrale supply chain sturing wil men sneller reageren en minder voorraad aanhouden. Gwynt is geselecteerd om een logistiek netwerkproject te leiden, vanwege de uitgebreide ervaring met de chemische industrie en expertise in netwerkstudies en simulaties.

Aanpak

We hebben eerst een analyse uitgevoerd van het wereldwijde logistiek netwerk. Daarna is de logistieke footprint doorgerekend en opnieuw gemodeleerd op basis van een scherp kostenniveau én flexibiliteit voor verdere groei. Alle netwerkstromen zijn in kaart gebracht inclusief restricties en bottlenecks in het bestaande netwerk. We hebben een logistiek (simulatie)model gebouwd waarmee scenario’s zijn ontworpen en doorgerekend inclusief zwaartepountanalyses, end-to-end logistieke kosten/ton en tankdoorzet voor de verschillende depots.

Resultaten

Er is een nieuwe footprint en implementatieplan uitgewerkt inclusief: meer directe leveringen vanaf de hub(s), sluten en verminderen van capaciteit op een aantal depots, optimalisatie van tankinfrastructuur en blending actviteiten én optimale veiligheidsvoorraden en scheepsgroottes/leverfrequenties. Dit heeft meer dan 20 miljoen aan besparingen per jaar opgeleverd, maar was ook startpunt voor verdere groei op basis van een competitief logistiek netwerk.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!