10 juli 2021

Categorieën: Business Cases, Retail

Onderneming

3e generatie familiebedrijf met 20 eigen meubelwinkels in hoofdzakelijk Nederland en een klein deel in België. Meubels worden zelf ontworpen en in eigen beheer geproduceerd.

Situatie

De ondernemer is ambitieus en wil letterlijk de grenzen verleggen. Als start voor internationale expansie is België aangewezen. Om de kans op succes van nieuwe winkels over de grens zo groot mogelijk te maken is gedetailleerde marktkennis nodig, zoals marktomvang, doelgroepen, profiel concurrenten, trends, online adaptatie en uiteraard de aantrekkelijkheid van elke mogelijke vestigingsplaats. Binnen de onderneming zijn wel ideeën over nieuwe locaties, maar deze zijn niet onderbouwd met data en/of professionele meningen.

Aanpak

Gwynt is gestart met het verzamelen van data om de Belgische markt voor meubelretailers in kaart te brengen (data bleken slechts beperkt beschikbaar). Naast deskresearch zijn er ook verschillende managers en filiaalleiders geïnterviewd en zijn de winkels van meerdere concurrenten bezocht in alle delen van het land. Ook de specifieke eigenschappen van de Belgische doelgroep zijn op deze manier in beeld gebracht. Potentiële locaties voor nieuwe winkels zijn niet alleen beoordeeld op bevolkingsdichtheid, inkomen per capita, rijtijden binnen het door Gwynt gedefinieerde verzorgingsgebied en aanwezigheid in de directe omgeving van andere retailers, maar zijn ook fysiek bezocht om ook in de praktijk deze variabelen te toetsen.

Resultaten 

5 nieuwe vestigingsplaatsen (tot op stadsdeel/retailpark-niveau) die volgens de directie prima zouden passen en binnen 1-3 jaar gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast nog 5 locaties voor de middellange termijn in andere verzorgingsgebieden. Vanwege onder meer cultuurverschillen en overige kenmerken van de Belgische klant adviseert Gwynt de best passende formule (winkelgrootte, assortiment, online propositie etc.). 

 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!