22 maart 2019

Categorieën: Business Cases, Food, Industrie

Onderneming

Grootste (diepvries) snack fabrikant binnen Nederland met verschillende fabrieken over Nederland. Produceert zowel private label als verschillende A-merken binnen de diepvries snacks.

Situatie

Een samenspel van toenemende volumes, kleinere batches, uitgebreidere recepturen en nieuwe keurmerken en allergenen zorgde voor een toenemende niet-waarde-toevoegende complexiteit binnen de fabrieken van de klant. Met als gevolg het verliezen van grip op de operatie. De klant heeft Gwynt om hulp gevraagd om de niet-waarde-toevoegende complexiteit in kaart te brengen en suggesties te doen voor het terugdringen van de bestaande complexiteit en het beperken van nieuwe complexiteit.

Aanpak

Gwynt heeft een methodiek ontwikkelt om producten binnen het assortiment van de klant te scoren op complexiteit op basis van onder andere (overlap van) receptuur, keurmerken, lijnopstelling, gemiddelde batchgrootte en meer. Daaropvolgend heeft Gywnt uitgezet hoe deze methodiek in te zetten bij het rationaliseren van het assortiment, het opzetten van platformen voor nieuwe productontwikkeling en het inrichten van ‘complexity based costing’.

Resultaten

De klant heeft inzicht gekregen in de niet-waarde-toevoegende complexiteit binnen de fabriek, als ook de kosten (of het mislopen van omzet) die daarmee gemoeid zijn. Dit heeft direct geleid tot rationalisatie binnen het bestaande assortiment. Tevens is met behulp van de ontwikkelde methodiek het concept van ‘complexity based costing’ geïntroduceerd, waarmee nu nieuwe kostprijzen en marges van het assortiment worden berekend. Tot slot is de klant gestart met het ontwikkelen van platforms om complexiteit binnen bestaande en nieuwe producten binnen de hand te houden.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!