17 januari 2020

Onderneming

Europees “familie” conglomeraat van >10 retail formules met >9 miljard Euro omzet. Actief op Belgische markt met 3 zelfstandige formules en >1 miljard Euro omzet (hypermarkten, supermarkten, expres en city stores).

Situatie

De 3 formats werden als zelfstandige P&L units aangestuurd. Door tegenvallende resultaten is nieuwe CEO op zoek naar synergie, besparingen, maar vooral performanceverbeteringen in de supply chains van de 3 formats. Elk van formats voerde eigen assortiment en bevoorrading van de outlets werd vanuit 5 DCs georganiseerd. Parallel is gestart met transformatie en professionalisering van category management & supply chain.

Aanpak

Binnen 2 maanden is een totale redesign van de supply chain en logistieke netwerken van de 3 formats utigevoerd. We zijn gestart met analyses voor het samenvoegen van categoriën en referenties over de 3 formules. Verschillende footprints voor het combineren van het logistiek netwerk (opslag, order picking, winkeldistributie) voor de 3 formules zijn onderzocht en berekend. Inschattingen in besparing werkkapiitaal zijn gemaakt bij samenvoeging. De business case en roadmap zijn uitgewerkt, inclusief IT, HR, Category Management veranderingen.

Resultaten

De business case en roadmap zijn goedgekeurd door de RVC en eigenaren van de onderneming. Dit gaat leiden tot >20% jaarlijkse logistieke kostenreductie en >8 miljoen Euro besparingen op werkkapitaal. De gekozen optie leidt tot een drastische versimpeling van het logistiek netwerk (van 5 naar 2 distributiecentra) en tot significant verbeterpotentieel in service, kosten, kwaliteit en digitalisering. In de gedetailleerde roadmap is vastgelegd hoe dit gerealiseerd gaat worden, inclusief advies over centralisatie van inkoop/ category management, logistiek, financiën, IT en HR.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!