31 december 2015

Onderneming

Familiebedrijf, opgericht in 1945, uitgegroeid tot een multinational met meer dan 1300 medewerkers en 26 vestigingen in 7 Europese landen en een Joint venture in het Midden-Oosten.

Situatie

Door het aankomende verlies van de grootste klant van één van de sites zou meer dan 50% van het volume verloren gaan. Drastische maatregelen waren nodig om de continuïteit te garanderen, waarbij deze maatregelen in een relatief kort tijdbestek genomen moesten worden. Aan de omzet kant moest hernieuwde focus komen op het aantrekken van nieuwe klanten en verwerven van nieuwe volumes. Aan de kosten kant was een personeelsreductie onvermijdbaar, waren wellicht investeringen nodig en moesten efficiëntere processen de klap van het verlies van de grootste klant opvangen. Gwynt werd initieel gevraagd om een scan te doen van mogelijke kostenbesparingen, dit werd later uitgebreid met een implementatie programma.

Aanpak

Door de operationele activiteiten bottom-up te modelleren werd een directe relatie gelegd tussen commercie (verkoopvolume) en operationele kosten (benodigde manuren/fte’s). Met het opstellen van verschillende scenario’s over groeiverwachting, investeringsniveaus en operationele capaciteit werd duidelijk wat het effect op de langdurige winstgevendheid zou worden en welke keuzes gemaakt moesten worden.

De uitvoering & implementatie van deze keuzes hebben we begeleid in een operational Excellence programma van 12 maanden met zes werkstromen: Productiebesturing en Planning; Cultuur en Gedrag; Nieuwe organisatiestructuur, Facturatieproces, Investeringen en Fysieke verbouwingen, Afvloeiing van personeel.

Resultaat

Succesvolle kosten reductie van €1M+ (reorganisatie van 30+ FTE).

Meer sturing op prioriteiten en KPI’s.

OEE verbetering van 15%

Implementatie van nieuwe productielijn: site is voorbereid op nieuwe volumes en nieuwe klanten

Betere afstemming tussen Operatie, Customer Services en Sales en verbeterde productieplanning

Implementatie standaard overlegstructuren, PDCA en werkwijzen

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!