31 december 2007

Categorieën: Business Cases, Industrie

Onderneming

Europese logistiek dienstverlener met focus op logistiek van geconditineerde voedingsmiddelen met omzet van 1,6 miljard Euro. Benelux organisatie met omzet van meer dan 120 M Euro en 1000 werknemers had te kampen met een significante terugval in financiële resultaten, een onbevredigende operationele performance én afloop van meer dan 75% van de grote contracten. De onderneming is een specialist in warehousing voor retail en producenten én levert ook fijnmazige distributie naar retail outlets.

Situatie

Benelux divisie had als klanten grote retailers zoals Albert Heijn, Delhaize én Carrefour. Maar ook grote producenten zoals Unilever, Bird’s Eye, Mc Cain en VION. Ná een bestuurscrisis werd Gwynt gevraagd om als interim directeur orde op zaken te stellen. Bij start maakten 7 van de 8 sites negatieve resultaten, waren er productiviteitsproblemen en waren grote klanten ontevreden over de performance.

Aanpak

Na een gedetailleerde analyse van de situatie is een verbeterplan in 6 punten opgesteld met als doel snelle verbetering van efficiency en site performance. In korte termijn is er een nieuwe organisatie opgezet en is op cruciale managementposities vers bloed aangesteld. Dit heeft al snel geleid tot efficiencyverbetering. Daarnaast is de focus gelegd op behoud van klanten, verlenging en vernieuwing van contracten en het binnenhalen van nieuwe klanten

Resultaat

Binnen 10 maanden is de onderneming weer gezond gemaakt:

  • EBIT is structureel met ruim 4 miljoen EBIT verhoogd
  • De bleeders zijn stopgezet, de locaties zijn winstgevend gemaakt, contracten zijn verlengd en productiviteit in de warehousing is drastich verhoogd (>40%)
  • De strategie op 6 punten is uitgevoerd
  • Bedrijf is voorbereid op verkoop en inmiddels tegen goede prijs verkocht aan grote partij. Benelux heeft behoorlijk bijgedrage aan waardeverhoging van de onderneming.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!