31 december 2009

Onderneming

Remia is een familiebedrijf waarvan de wortels terug gaan naar 1925, als Arie de Rooij in zijn garage in Amersfoort margarine en roomboter begint te mengen. Ondertussen is Remia één van de leidende voedingsmiddelenfabrikanten in Nederland met een focus op sauzen en margarines, zowel in eigen merk als private label. Remia heeft sterke waarden, die ook doorleefd worden in de organisatie: integriteit, passievol, vernieuwend en klantgericht.

Situatie

De familie heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in nieuwe productielijnen en de logistiek om state of the art te blijven. Deze investeringen rendeerden echter onvoldoende, omdat de organisatie teveel bezig was met brandjes blussen. Tijd dus voor een efficiencyslag in de sausfabriek en later in de margarinefabriek: meer produceren met hetzelfde aantal productielijnen en mensen. De organisatie vroeg om meer structuur en professionalisering. Het ging daarbij niet alleen om de tools, maar ook om gedrag en heldere verantwoordelijkheden. Daarmee was de doelstelling tweeledig: verhogen van de efficiency van de productielijnen (OEE) en het realiseren van een cultuur van continu verbeteren.

Aanpak

Allereerst is gestart met een korte en krachtige voorbereiding om te bepalen waar het verbeterpotentieel zat en wat het plan van aanpak moest worden. Daarnaast is deze eerste periode gebruikt om projectteams te vormen van medewerkers van Remia en Gwynt, zodat direct vanaf de eerste dag overdracht kon plaatsvinden van kennis van Gwynt naar Remia. In de volgende fase van ongeveer zes maanden hebben de teams gewerkt aan de volgende projectstromen: continu verbeteren, opleiding en ontwikkeling van de werkvloer vanuit standaarden, het verbeteren van het ombouwproces van productielijnen, preventief en correctief onderhoudsmanagement, fabrieksplanning en het proces van het introduceren van nieuwe verpakkingen en artikelen.

Resultaat

Na afloop van het project was de efficiency met ruim 15% toegenomen, zoals ook voorzien was bij de opstart. Het belangrijkste was echter dat ook in de periode na dit project en dus na het vertrek van Gwynt de efficiency drastisch verder is toegenomen. Het management en de medewerkers waren en zijn in staat om de nieuwe werkwijzen in combinatie met hun pro-actievere gedrag om te zetten in continue verbeteringen. Als gevolg hiervan is Remia in staat om meer volume aan zich te binden, hetgeen een positieve impuls is voor de continuïteit van dit mooie familiebedrijf.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!