Het is corona crisis, vrijwel iedereen wordt plotseling en hard getroffen door het COVID-19 virus. De uitdagingen variëren sterk, van het managen van drastische vraaguitval tot het omgaan met uitval van personeel door ziekte of juist het verwerken van een sterke stijging in vraag. Ondernemende bedrijven gaan niet bij de pakken neerzitten, maar komen in actie en bieden weerstand aan de uitdagingen van de corona crisis. Wat kunnen we leren van eerdere crises? Gwynt zocht het uit en komt met deze “best-practices”.

    1. Een sterk directieteam met korte lijnen, pragmatisme en vertrouwen van medewerkers is één van de belangrijkste troeven voor succes. Daarbij hoort ook het frequent informeren van medewerkers, en een snelle opvolging van acties. Veel bedrijven doen dit, maar lijken soms te ver door te slaan in het blussen van brandjes. Maak je eigen scenario’s en probeer deze standvastig te volgen.
    1. Werk aan de veerkracht van de organisatie. Veerkracht is geen gegeven, maar kan gekneed worden. Daarbij spelen de volgende drie elementen:
    • De realiteit onder ogen zien op basis van pragmatisme en optimisme.
    • Het zoeken naar betekenis, ook in deze moeilijke tijden (en dit delen met medewerkers en andere stakeholders)
    • De (her)uitvinding van vindingrijkheid: het vermogen om te volstaan of te improviseren ​​met alles wat voorhanden is.

    Grote uitdaging voor directies is om niet binnen alleen de directie of management team oplossingen te verzinnen. Gebruik de creativiteit van de hele organisatie en zorg als CEO en directie vooral voor een goede kanalisering van de ideeën en de juiste ondersteuning bij het omzetten van ideeën naar actie.

    1. Creëer een organisatie die “tweehandig” is (ofwel ambidexter): een team en organisatie dat zowel efficiënt is in het managen van de operatie (exploitatie) als in het aanpassen aan de uitdagingen van nu (exploratie). Ook dit vraagt van directies om hun medewerkers uit te dagen EN comfort te geven. De reflex bij veel (familie)bedrijven is vaak om medewerkers uit de wind te houden en voor ze te zorgen. Deze tijd en crisis vraagt het vermogen van directies om iedereen aan te sluiten, uit te dagen en het maximale uit zichzelf en het bedrijf te laten halen.
    1. Ga terug naar de oorspronkelijke waarden van het bedrijf en maak de waarden, missie en visie concreet. Binnen dit kader kunnen de directie en de medewerkers innoveren en creativiteit tonen om weerstand te bieden aan de crisis. Dit kader wordt ook gebruikt om met elkaar helder te hebben wat je van elkaar verwacht qua cultuur en gedrag. Een crisissituatie vraagt kaders en duidelijkheid EN tegelijkertijd ondernemerschap en eigenaarschap van de hele organisatie.
    1. Onderzoek vooral nu nieuwe businessmodellen: versneld on-line gaan, je aansluiten bij platforms of nieuwe kanalen ontwikkelen. Waar een paar maanden geleden weerstand was voor nieuwe verdienmodellen kan nu opeens wel heel veel als gevolg van de corona crisis.
    1. Werk nu aan de relaties voor de toekomst: door juist nu de relaties met klanten en leveranciers aan te halen en elkaar te helpen, zal zich dit de komende jaren in positieve zin uitbetalen. Ook hier geldt het gezegde “penny wise, pound foulish”.

Gwynt helpt bij u het realiseren van doorbraken

Gwynt helpt ondernemende bedrijven in de (food)industrieretail en logistiek met het hands-on realiseren van doorbraken. In tijden van groei en in tijden van van tegenspoed. Wij staan graag in het veld om samen met u de doorbraken te realiseren en houden er niet van om langs de zijlijn te staan. Wij kunnen u ook in deze lastige tijden ondersteunen met:

  • Interimmanagement
  • Herstructurering
  • Scenario- en supply chain planning
  • Operations management
  • Snel on-line gaan en aansluiten op een platform.
  • Versterken van de uw commerciële afdeling

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.